Veel mensen gaan sporten om weer fit te worden, calorieën te verbranden en zo de overtollige kilootjes kwijt te raken. We zochten voor je uit met welke sporten je goed calorieën kunt verbranden en welke sporten weinig calorieën verbranden. Zo kan je tot een goede keuze komen als je een sport zoekt om te gaan doen.
Wat zijn calorieën
Een calorie is een eenheid die we gebruiken voor lichamelijke energie. We praten over calorieën maar dat zijn eigenlijk kilocalorieën. Een kilocalorie is de hoeveelheid energie om 1 kilogram water 1 graden Celsius warmer te maken.
Als we op de verpakking van voedingsmiddelen kijken dan kan je daarop lezen hoeveel kilocalorieën (kcal) het desbetreffende voedingsmiddel per 100 gram bevat. Dit loopt voor verschillende voedingsmiddelen sterk uiteen. Zo is 100 gram noten goed voor 600 kcal terwijl 100 gram spinazie slechts 15 kcal bevat.
Calorieën verbranden
Ook als we uitrekenen hoeveel energie het menselijk lichaam nodig heeft wordt dit in kcal gedaan. Zo heeft de gemiddelde vrouw dagelijks 2.000 kcal nodig en de gemiddelde man 2.500 kcal. Hoeveel een individu exact nodig heeft is van verschillende factoren afhankelijk. Dit is afhankelijk van geslacht, lengte, gewicht, leeftijd en hoeveel je aan sport doet. Als we gaan sporten dan verbranden de spieren veel calorieën en die energie moet uit de voeding komen. Indien de voeding niet voldoende energie levert dan schakelt het lichaam over op het verbranden van lichaamsvet waardoor je afvalt. Om een kilo lichaamsvet te verbranden moet je 7.700 kcal verbranden.
Hoeveel calorieën je met het beoefen van een sport verbrand is ook van een aantal factoren afhankelijk. Je gewicht is van invloed op de hoeveelheid calorieën die je verbrand. Het meer je weegt hoe meer energie het kost om die massa voort te bewegen.
Verder heeft de intensiteit waarmee je sport grote invloed. Hoe sneller je iets doet hoe meer energie dit zal kosten. Is calorieën verbranden je doel dan is sporten met een hoge intensiteit niet altijd de beste strategie. Een hoge intensiteit zal namelijk ook betekenen dat je de sport minder lang kunt volhouden. Om calorieën te verbranden is het soms beter om op een lagere intensiteit te trainen zodat je voor een langere tijd calorieën kunt verbranden. De tijd dat je sport is van grote invloed op de hoeveelheid calorieën die je uiteindelijk met een trainingssessie zult verbranden.
Verder heb je bij bepaalde sporten nog te maken met luchtweerstand. Hoe sneller je beweegt hoe groter de invloed zal zijn op de luchtweerstand en hoe intensiever de sport wordt. Ook de temperatuur heeft invloed op de calorieën die je verbrand. Als je gaat hardlopen als het vriest dan verbrand je meer calorieën dan wanneer je hetzelfde rondje loopt als het 15 graden is. Je lichaam moet ook calorieën verbranden om warm te blijven. Erg warm weer kan er voor zorgen dat je minder intensief kan trainen waardoor je minder calorieën verbrand.
Om sporten goed met elkaar te kunnen vergelijken wordt gerekend met een fictief persoon die bij iedere sport hetzelfde weegt. Ook wordt uitgegaan van een vergelijkbaar intensiteitsniveau; een intensiteit waarbij je net niet buiten adem raakt zodat je het lange tijd kunt volhouden.
Sport 1: hardlopen
Hardlopen in een stevig tempo kost veel energie. Hardlopen in een tempo van 15 km/h is goed voor het verbranden van ruim 900 kcal. Nu zal dit tempo voor de meeste mensen niet realistisch zijn maar zelf op lagere tempo’s is de hoeveelheid energie die je verbrand aanzienlijk. Zo verbrand je in een tempo van 12 km/h 700 kcal en met een tempo van 10 km/h 600 kcal. Hardlopen heeft wel het nadeel dat je eerst conditie zal moeten opbouwen voordat je het lang kunt volhouden en dat je alert moet zijn op mogelijke blessures.
Sport 2: fietsen
In Nederland groeien we op met fietsen en vrijwel iedereen heeft een fiets. Fietsen kan je op verschillende manieren doen; op een gewone fiets, een elektrische fiets, een racefiets, een mountainbike of een hybride fiets. Van fietsen is lastig te zeggen hoeveel calorieën je ermee verbrand omdat dit sterk afhangt van de intensiteit waarmee je fiets. En door omstandigheden, zoals type fiets en harde wind, wil een lage snelheid niet altijd zeggen dat je er niet veel calorieën mee verbrand. Maar als we kijken naar normale omstandigheden dan verbrand je bij 20 km/h zo’n 500 kcal per uur. Bij 25 km/h 600 kcal en bij 30 km/h 800 kcal. Hoe sneller je gaat hoe groter de luchtweerstand is die je moet overwinnen.
Sport 3: fitness
Veel mensen beoefenen fitness en ook bij deze sport is van toepassing dat de intensiteit van grote invloed is op de hoeveelheid calorieën die je verbrand. Zo verbrand je bij een normale intensiteit maar 250 kcal per uur terwijl dit oploopt naar 500 kcal per uur als je flink door traint. Fitness staat wel op plek 3 in dit overzicht omdat je met fitness meer calorieën verbrand dan de calorieën van de trainingssessie. Dit komt door het after-burn effect van krachttraining. De spieren moeten herstellen van de krachtsinspanning wat veel energie kost. Hierdoor blijf je tot wel 24 uur na de training extra calorieën verbranden. En als je gespierder wordt door de training dan ga je ook meer energie verbranden omdat spiermassa in stand houden veel calorieën kost.
Sport 4: zwemmen
Zwemmen is ook een duursport die lange tijd vol te houden is en daardoor geschikt voor het verbranden van calorieën. Zwem je rustig dan verbrand je 250 kcal per uur terwijl je met stevig doorzwemmen wel 600 tot 700 kcal per uur kunt verbranden.
Sport 5: schaatsen
Met schaatsen kan je ook lekker veel calorieën verbranden. Een uurtje schaatsen is goed voor het verbranden van 400 kcal tot 500 kcal terwijl dit nog behoorlijk kan oplopen naarmate je sneller schaatst. Net zoals bij fietsen heeft de luchtweerstand een grote invloed op de snelheid die je kunt ontwikkelen. Wil je hard schaatsen dan zal je daarom veel calorieën moeten verbranden.