Meer ruimte en rust in je hoofd: dat wil iedereen wel. Natuurlijk kun je je storten op mindfulness-oefeningen en zijn er allerlei apps die je helpen met mediteren. Maar er zijn ook kleine dagelijkse dingen die een groot verschil kunnen maken. En die kleine beetjes helpen misschien nog wel het meest. We vertellen welke vijf gewoontes je hoofd een stuk helderder maken. Ook lees je wat je basisverzekering hierin voor je kan betekenen.
Tip 1: Neem mentale klachten serieus
Als je fysieke klachten hebt, dan bel je de huisarts. Dus dan is het alleen maar logisch dat je dat ook doet bij mentale klachten. Toch blijven we onnodig lang rondlopen met een burn-out, depressie of andere geestelijke aandoeningen die goed behandeld kunnen worden. Neem je klachten daarom serieus en ga op tijd naar de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een praktijkondersteuner, een psycholoog of een andere professional.
Je bezoek aan de huisarts en je gesprek(ken) met de praktijkondersteuner zijn altijd kosteloos. Psychologische zorg waarvoor je doorverwezen bent, wordt ook vergoed vanuit je basisverzekering, ongeacht je polis of zorgpremie. Let wel: deze kosten gaan eerst van je eigen risico af. Als je dit opgemaakt hebt, dekt de zorgverzekeraar de resterende kosten.
Tip 2: Baken je me-time af
Tegenwoordig moeten we altijd maar bereikbaar zijn. Voor werk, de kinderen, je vrienden, je familie. Dat leidt niet alleen af maar zorgt ook voor onrust in je hoofd. Zet daarom af en toe eens je telefoon op vliegtuigstand, ook al is het maar een half uurtje. Alleen al het idee dat je dertig minuten helemaal voor jezelf hebt geeft rust.
Tip 3: Zet je push-notificaties uit
De meeste mails, (groeps)appjes en Instagram-notificaties kunnen écht wel wachten. En als dat niet zo is, dan bellen mensen wel. Zet je push-notificaties eens een weekje uit en laat vrienden en familie weten dat je vanaf nu je apps op vaste tijden (of iets minder snel) zal beantwoorden. Zo weten zij waar ze aan toe zijn en doe jij jezelf wat welverdiende ruimte cadeau.
Tip 4: Wees geen multitasker
Hoe meer dingen we tegelijkertijd doen, hoe slechter we ze uitvoeren. Iedereen heeft wel eens een tosti laten aanbranden omdat ze dachten ondertussen even snel iets anders te kunnen doen. Kortom: doe één ding tegelijkertijd. Zit je hoofd vol met allerlei to-do’s? Schrijf deze dan allemaal op een actielijst. Zodra ze op papier staan, nemen ze geen mentale ruimte meer in en kun je focussen op je huidige taak.
Tip 5: 60-seconden-regel
Je hebt het vast eerder gehoord: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Door jezelf kleine rituelen en routines aan te leren, voorkom je dat je huis een grote rommelboel wordt – en dat scheelt op den duur weer een hoop tijd. Als je iets gebruikt, leg het dan altijd weer terug op de vaste plek: sleutels aan het haakje, jas op de kapstok, schaar in de la. Door zulke kleine taken, die vaak minder dan 60 seconden kosten, meteen te doen, kan troep zich niet opstapelen en blijft het thuis lekker overzichtelijk.